Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

ANADOLU'NUN KAPILARI GİBİ UZAYIN KAPISI DA MUŞ'TA ARALANDI

ANADOLU'NUN KAPILARI GİBİ UZAYIN KAPISI DA MUŞ'TA ARALANDI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Bu kapsamda Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan PRANET deneyiyle propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisi araştırılacak.

Sayın Bakanımız Yusuf TEKİN sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştı:

"Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonu görevinde uygulanacak 13 deneyden biri olarak belirlenen çalışmalar arasında, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerimizin çalışması 'PRANET' deneyinin de yer almasından büyük kıvanç duydum. Uzaya ilk kez bir Türk astronotun gönderilmesinin yanında uzayda gerçekleştirilecek deneyler arasında BİLSEM öğrencilerimizin deneyinin yer alması, eğitim ailemizin gurur kaynağıdır.

Çocuklarımızın bilime olan merakının artması ve uzay teknolojilerine yönelik vizyon kazanması için 'Ay Yıldızımız Çok Yakında Uzayda!' başlığıyla hazırlanan videoya Bakanlığımız Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Kütüphanesi'nden tüm öğrencilerimiz ulaşabilir.

Hepimize bu gururu yaşatan meslektaşlarımı ve bilime gönül veren öğrencilerimi tebrik ediyorum.

Uzay yarışında biz de varız!"

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih KACIR da konuyla ilgili olarak TBMM kürsüsünden şu açıklamayı yapmıştı:

"İlk kez bir Türk vatandaşımızı, Alper Gezeravcı'yı, Uluslararası Uzay İstasyonunda bilimsel deneyler gerçekleştirmek üzere 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya göndereceğiz. Muş Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından geliştirilen bir proje de Uluslararası Uzay İstasyonunda astronotumuzun gerçekleştireceği deneylerden biri olacak. Muş'u, Diyarbakır'ı, İstanbul'u, Trabzon'u, Edirne'yi, Muğla'yı ayırt etmeden tüm gençlerimizin hayallerini, projelerini, hedeflerini desteklemeye devam edeceğiz."

BİLSEM Öğrencilerinin Deneyi Uzayda Araştırma Konusu Olacak

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın liderliğinde Cumhuriyetimizin 100. yılı onuruna gerçekleştirilen Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinde, Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşturulan komisyon tarafından seçilen ve başvuruların çoğunluğunu üniversitelerin yaptığı deneyler arasında uzaya çıkmaya hak kazanan 13 deneyden biri olan PRANET deneyi, Millî Eğitim Bakanlığından seçilen tek deneydir.

Muş Bilim ve Sanat Merkezinden seçilen PRANET deneyi ekibinde yürütücü olarak Birsen GEÇER öğretmenimiz, araştırmacı olarak 2071 Melikşah Ortaokulu ve Seçkin-İz Ortaokulu öğrencilerimizden Baver Bedirhan BİNGÖL, Zeynep Nehir ÇAMLICA, Dilşah İmran AVCI ve Muş Alparslan Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Harun ÖNLÜ yer almaktadır.

PRANET deneyi ile çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan, haricen kullanılmasında da herhangi bir yan etki bulunmayan propolis maddesinin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisi araştırılacaktır.

Atatürk Blv. No 98 Milli Eğitim Bakanlığı Kat 2 Blok A/B ve Kat 5 Blok A Kızılay Çankaya/ANKARA - 0(312) 413 13 27 / 413 55 02 / 413 18 58 / 413 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.