Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

BİR ASRA YAKLAŞAN TECRÜBENİN IŞIĞINDA MÜZİK EĞİTİMİNE YENİ GÜÇ

Türkiye'de müzik eğitiminin dünü, bugünü ve yarınının detaylı bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlayacak "Kuruluşunun ve Eğitime Başlamasının 95. Yılında Musiki Muallim Mektebi Çalıştayı", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katıldığı törenle başladı. 
BİR ASRA YAKLAŞAN TECRÜBENİN IŞIĞINDA MÜZİK EĞİTİMİNE YENİ GÜÇ

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de müzik eğitimini mercek altına aldı.

"Kuruluşunun ve Eğitime Başlamasının 95. Yılında Musiki Muallim Mektebi Çalıştayı-Türkiye'de Müzik Eğitiminin Dünü-Bugünü-Yarını" na, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları ile çalıştaya destek veren Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi temsilcilerinin yanı sıra ülkemizin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen, öğretmen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştaya, Cumhuriyet tarihinin ilk müzik öğretmenlerini yetiştirmek amacıyla 1 Kasım 1924 tarihinde eğitim-öğretime açılan Musîki Muallim Mektebi binası ev sahipliği yaptı. 

Müzik eğitimine vizyoner bir anlayışla yaklaşan ve kapsamlı değerlendirmelere zemin sağlayacak çalıştayın odak noktasını, Türkiye'nin müzik eğitimi alanında bir asra yaklaşan tecrübesi oluşturuyor. Okul-müzik-eğitim çerçevesinde 1924'ten itibaren yapılanlar ile Türkiye'nin 2023 Eğitim Vizyonu dâhilinde yapılabileceklere dönük, geniş ufuklu tespit, değerlendirme ve öneriler ise çalıştayın varmak istediği temel hedefler arasında yer alıyor.

Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk çalıştayın açılış konuşmasında müziğin birleştirici etkisinin önemine vurgu yapan Selçuk, çalıştayın müzik eğitiminde Türkiye'deki mevcut durumun fotoğrafını çekmek ve yeni bir istikameti tartışmak amacıyla gerçekleştirildiğini aktardı. Müzik eğitimi konusunun yeniden masaya yatırılmasından mutluluk duyduğunu anlatan Selçuk, "Bizler müziği bir çocuğun kişiliğinin oluşumunun bir aracı olmanın çok ötesinde, insan olmanın bir vasıtası olarak görüyoruz." dedi.

 Müziğin, sanatın ince ayarından geçmemiş kişilerin şahsiyet oluşumunun yeterince tamamlanamayacağını dile getiren Selçuk, müziğin yaşamın her yerinde ve vazgeçilmez olduğuna dikkati çekti.

 "Müzik eğitimi sonucunda yaşam biçimi geliştirmelerini değerli buluyoruz"

Bakan Selçuk, çalıştay kapsamında çocukların duygu gelişimlerine hizmet edecek yeni atılımlar yapılmasından mutluluk duyacağının altını çizerek 2023 Eğitim Vizyonu'nda da sanatın eğitimle ilişkisi konusunda ciddi vurguların yer aldığını anımsattı.

Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu ise kültür aktarımında en etkili yollardan biri olan müziğin çocukların yaşamlarının her alanında bulunması ve müzikle harmanlanmış bir gelişim kurgusunun oluşturulmasının önemi üzerinde durdu.

Oturum başlıkları arasında: Geçmişten Günümüze Müzik Eğitimi ve Müzik Öğretmenliği, Müzik Eğitiminin Gelişim Süreci, Ders İçeriği, Eğitim Ortamlarının Niteliği, Öğretmen Eğitimi, 2023 Eğitim Vizyonu ve Küreselleşme Çerçevesinde Müzik Eğitiminin Geleceği, Özel Yetenekli Öğrenciler ve Tasarım Beceri Atölyeleri bulunuyor.

Türkiye'nin alandaki tecrübesinin modernleşme, çağdaşlaşma, müzik ve eğitim çerçevesinde ele alındığı ve Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Parlak'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek açılış panelinin konuşmacıları arasında Muammer Sun, Ali Uçan gibi usta sanatçı ve müzik eğitimcileri yer alıyor.

Çalıştayın sonunda Türkiye'de müzik eğitimi, temelleri ve aktörlerine ilişkin eğitimsel bir bakış açısıyla hazırlanacak sonuç raporu, bundan sonra gerçekleştirilecek müzik eğitimine ilişkin yol gösterici bir içeriğe sahip olacak.

 

01-11-201901-11-201901-11-201901-11-201901-11-201901-11-2019

Atatürk Blv. No 98 Milli Eğitim Bakanlığı Kat 2 Blok A/B ve Kat 5 Blok A Kızılay Çankaya/ANKARA - 0(312) 413 13 27 / 413 55 02 / 413 18 58 / 413 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.