Hukukun temel kavram ve kurumları ile hak arama yollarına dair temel bir anlayış çerçevesi sunan Hukuk ve Adalet dersi, çocuklarımızın geleceğe bilgili, duyarlı ve sorumlu bireyler olarak hazırlanmasına katkı sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında 03/12/2012 tarihli protokol kapsamında "Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı" hazırlanmış ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 07/06/2013 tarih ve 53 sayılı Kurul kararı ile kabul edilmiştir.
2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren 6 ve 7'nci; 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibarıyla da 6,7 ve 8'inci sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan Hukuk ve Adalet dersini geçen yıl 126 bin 847 öğrenci; 2019-2020 eğitim öğretim yılında ise 195 bin 762 öğrenci tercih etti. İki Bakanlığın ortak çalışmasıyla 2018'de yenilenen ve akademisyenler, öğretmenler, hâkimler ve savcıların da görev alarak hazırladığı Hukuk ve Adalet dersi kitabı 4 ünite ve toplam 32 bölümden oluşmaktadır. Kitapta ele alınan konular etkin bir anlatım için görsel unsurlarla desteklenmiştir.
Bu kapsamda derse yönelik farkındalığı arttırmak amacıyla Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül Eryaman Kooperatifler Birliği Ortaokulunda 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk "Hukuk ve Adalet" dersini verdi. Eryaman Kooperatifler Birliği Ortaokulunda gerçekleştirilen programa Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Temel Eğitim Genel Müdürü Sayın Cem Gençoğlu, Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin katılmışlardır.
Öğrencilere hak, hukuk ve adalet kavramları hakkında bilgi veren, öğrencilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, adaletin işleyişi hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Bunun yanında öğrencilere hâkim, savcı ve avukatların görevleri hakkında sorular yöneltti. Öğrencilere ileride yapmak istedikleri mesleği soran Sayın Gül, hukuk ve adaletin yaş veya meslekten bağımsız olarak herkese, her yerde ve her zaman gerekli olduğunu belirtti.
Hukuk ve adalet duygusunun genç yaşlarda oturmasının önemine dikkati çeken ve "hukuk ve adalet" kavramlarının ne olduğuna ilişkin öğrencilerin görüşlerini alan Bakan Gül; "Tüm ilişkilerin temelinde kişiden kişiye değişmeyen ve herkeste bulunan haklar vardır. O haklara saygılı olma sorumluluğuna sahibiz ve sahip olmalıyız. Hukuk ve Adalet dersini de bu ilişkilerin belirlenmesi, kendimize ve yolumuza bir ışık olması adına çok önemli bir başlık olduğu için Milli Eğitim Bakanlığımız planına, programına aldı ve sizin gibi gençlerin Hukuk ve Adalet dersini seçmesine imkân tanıdı. İster mühendis, ister avukat, ister öğretmen, ister iş adamı olun her şeyin başı hukuk ve adalet." dedi. Bakan Gül, Hukuk ve Adalet dersi için bu yıl hazırlanan kitabın da çok güzel olduğunun altını çizerek Bakan Selçuk'a teşekkürlerini iletti.
Bakan Gül' den sonra konuşan Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, öğrencilere sınıf içi hukukun ne demek olduğunu sordu ve anlattı. "Devletteki, toplumdaki hukuktan bahsettiniz. Peki; okulun, sınıfın içerisindeki hukuk nedir?" diye soran Sayın Selçuk, bir öğrencinin okulda eşyalara, sıralara, duvarlara zarar vermemenin, kantinde sıra beklemenin de hukuk ve adalet kavramları içerisine girdiğini anlatması üzerine öğrenciyi tebrik etti. Bunların mutlaka yapılması gereken davranışlar olduğunu dile getiren Selçuk, öğrencilerin sıralarında bulunan kitaplar üzerinden hukuk ve adalet kavramlarına ilişkin örnekler verdi.
Dersten sonra Bakanımız Sayın Selçuk ve Adalet Bakanı Sayın Gül öğretmenler odasında öğretmenlerle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular. Program iki bakanın öğrencilerle ve öğretmenlerle toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi. Ardından Temel Eğitim Genel Müdürü Sayın Gençoğlu, öğretmenler ile bir araya gelerek eğitimde başarının beraber çalışırsak geleceğini, bu yüzden de hep beraber çocuklarımızın geleceği için çalışmamız gerektiğini söyledi ayrıca öğretmenlerden gelen soruları da cevaplandırdı.