Boşnakça ve Arnavutça Derslerine Yönelik İş Birliği Protokolü
1594
16:36
24.10.2016

Öğrencilerimizin farklı kültürleri de tanımalarını sağlamak, ülkemizde var olan yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarılabilmek ve bu alanda toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlamasıyla birlikte 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca ve Gürcüce dersleri okutulmaya devam etmektedir. 

 

Söz konusu “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında “Arnavutça” ve “Boşnakça” nın da okutulması için ilk adım atılarak “Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Arasında Ortaokul Öğrencilerine Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersinin (Boşnakça ve Arnavutça) Öğretilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” 21 Ekim 2016 tarihinde Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde imzalanmıştır.

 

Protokol kapsamında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Boşnak Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ve Arnavut Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarınca Boşnakça ve Arnavutça öğretim programları geliştirilecek, bu programların Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra bu dillerin öğretimine yönelik materyal hazırlıkları yapılacaktır. Söz konusu derslerin 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle ortaokullarda seçmeli olarak okutulması planlanmıştır.

 

Protokol imza töreninde Genel Müdürümüz Sayın Dr. Cem GENÇOĞLU; Boşnakça ve Arnavutça dersi öğretim programlarının 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarda seçmeli olarak uygulanacağını ve öğretim programı ile materyal hazırlık çalışmaları sırasında protokol kapsamında Trakya Üniversitesinin yanı sıra Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’daki üniversitelerin ilgili bölümlerinden de akademik destek alınacağını;  bu ülkelerin kültürel, tarihî ve akrabalık bağlarından dolayı Türkiye açısından önemli olduğunu, her alanda karşılıklı ilişkilerin zaten var olduğunu ve eğitim alanında yürütülen çok çeşitli çalışmalarla birlikte gerçekleştirilecek bu uygulamanın da öğrencilerin sosyal, duyuşsal ve bilişsel gelişimlerine önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşündüğünü belirtmiştir.  Protokol imza töreni, gerçekleştirilecek çalışmaların ülkemizin ve öğrencilerimizin geleceğine güzel katkılar sağlaması temennileriyle sona ermiştir.

 

Protokol imza töreninden önce Genel Müdürümüz Sayın Dr. Cem GENÇOĞLU, Edirne İl Millî Eğitim Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Genel Müdürlüğümüz Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Dr. Elif BAKAR ve Eğitim Uzmanı Serdar ARHAN’ın da yer aldığı ziyarette, Edirne ilinin eğitim öğretimiyle ilgili paylaşımlarda bulunulmuştur. 

24-10-201624-10-201624-10-201624-10-201624-10-2016

 

Yayın Tarihi: 24.10.2016