Dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere ilkokullarımızın 3. ve 4. sınıflarına devam eden öğrencilerden önceki eğitim ve öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe ve matematik dersi öğretim programlarındaki öğrenme alanlarında yer alan ve İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında belirtilen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin akranlarıyla eşdeğer kazanımlara ulaşmasını hedefleyen bir program olarak İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) geliştirilmesine yönelik çalışmalar Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye Temsilciliği ile işbirliği içeresinde başlatılmıştır.
Bu çalışmalar kapsamında İlkokullarda Yetiştirme Programının uygulanmasına yönelik usul ve esasların belirlenerek “İYEP Uygulama Planı”na nihai halinin verilmesi çalışmalarının Haziran ayında tamamlanmasından sonra “İlkokullarda Yetiştirme Programı”nın yazılmasına 19-23 Haziran 2017 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen bir çalıştay ile başlanmıştır. Müsteşar Yardımcısı Sn. Muhterem KURT’un da katılım sağladığı çalıştaya, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Fatih BAŞAK, Unicef Türkiye Bölge Ofisinden temsilciler, akademisyenler, farklı birimlerden Bakanlık temsilcileri ve öğretmenler de çalıştaya katılım sağlamışlardır.
Yapılan çalıştayda, İlkokullarımızın 3. ve 4. sınıflarına devam eden öğrencilerden önceki eğitim ve öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe ve matematik dersi öğretim programlarındaki öğrenme alanlarında yer alan ve İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında belirtilen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin yetiştirilmesi için uygulanacak programının yazımına başlanmıştır.
Ayrıca çalıştayda dezavantajlı öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu 12 ilde 2017-2018 eğitim öğretim yılında İlkokullarda Yetiştirme Programının pilot uygulamalarının gerçekleştirilmesi amacıyla bu illerde görev yapan Temel Eğitimden sorumlu şube müdürleri yönetici ve öğretmenlerin öncelikli olarak hizmetçi eğitime katılmalarına yönelik planlamalar yapılmıştır. Yapılacak pilot uygulamaları sonrasında 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulamanın Türkiye geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.