Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortak finansmanıyla, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Konseyi iş birliğinde yürütülen Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi ile Türk eğitim sisteminde temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra evrensel temel değerlere uygun bir demokratik okul kültürünün yerleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Konferans; Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Nikolaus Meyer Landurt, Temel Eğitim Genel Müdürü Sayın Tuncay Morkoç, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Sayın Barbaros Murat Köse ve Avrupa Konseyi İş Birliği ve Kapasite Geliştirme Bölümü Başkanı Sayın Sarah Keating'in açılış konuşmalarıyla başladı. Projenin sonuçları ve öne çıkan kazanımlarına ilişkin iyi örneklerin sergilendiği sunumların yer verildiği konferansa; Projenin yürütüldüğü 10 pilot ilin Millî Eğitim Müdürleri, 110 pilot okulda görev yapan öğretmen ve yöneticiler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ulusal ve uluslararası uzmanlar, Avrupa Konseyinin eğitim alanında üye ülkelerde yürüttüğü çeşitli projelerden ve Avrupa Konseyi üye devletlerinin Eğitim Bakanlıklarından temsilciler de konferansa katılım sağladı.
Kapanış konuşmalarında Temel Eğitim Genel Müdürü Sayın Morkoç; toplumda demokratik kültüre ilişkin farkındalık ve anlayış geliştirecek bir felsefeyle hareket edilen bu yolda "Demokratik Yurttaş" yetiştirilmesi işinin okul öncesi kademesi de dâhil olmak üzere erken yaşlarda başlatılması gerekliliğinin farkındalığı ve bilinci ile Projeyi uygulamaya koyduklarını ifade etti.
Ayrıca Bakanlığımız tarafından yürütülen Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi ile öğretmen yeterliklerini de geliştirmeyi hedeflediklerini, Projedeki göstergelere ulaşmak ve Proje sonuçlarını yaygınlaştırmak amacıyla Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesinde yer alan okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilere yönelik olarak Eylül ayındaki Mesleki Gelişim haftasında düzenlenen eğitimlerle 263 okulumuzda görev yapan 4041 öğretmene eğitim verildiğini ve Proje henüz kapanmadan yaygınlaştırma faaliyetlerine başlandığını dile getirdi.
10 ilden "İyi Uygulama Örnekleri"nin katılımcılarla paylaşıldığı konferansın öğleden sonraki oturumlarında; "Bütüncül Okul Modeli" ile öğretmen eğitimleri alanında hem Türkiye'de hem de Avrupa Konseyi üye ülkelerinde yapılan çalışmaların ele alındığı iki farklı panel düzenlendi. Panel tartışmalarında; eğitim alanında yürütülen çalışmaların paylaşılması, farklı uygulamalar arasında karşılaştırma yapılması ayrıca demokratik okul kültürü ile Avrupa Konseyi Demokratik Kültür Yetkinlikleri Referans Çerçevesi'nin uygulanmasına ilişkin detaylar katılımcılarla paylaşıldı.