Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Arasında Eğitim Öğretimde Oyun Uygulamaları Eğitimi Projesi Başlatıldı.

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Arasında Eğitim Öğretimde Oyun Uygulamaları Eğitimi Projesi Başlatıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları arasında kültürel etkileşimin artırılması, ortak çocuk oyunları aracılığıyla aynı medeniyet ve kültür dairesine mensup olunduğu konusunda çocuklarda millî bilincin uyandırılması, Türkçenin, Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları coğrafyasında ortak iletişim aracı hâline gelmesine zemin oluşturulması, kültür taşıyıcısı olan oyun ve oyun materyallerinin eğitim aracı olarak kullanılmasının sağlanması amacıyla "Eğitim Öğretimde Oyun Uygulamaları Eğitimi" projesinde ilk adım atıldı.

Azerbaycan ve Türkmenistanlı Öğretmenler Türkiye'de Misafir Ediliyor

14 Aralık 2022 tarihinde Avaza (Türkmenistan) Kongre Merkezinde "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Devlet Başkanları Birinci Zirvesi" gerçekleştirilmiş; bu zirvede ticaret, bilim, eğitim ve kültür, gümrük, enerji ve ulaştırma alanları olmak üzere beş alanda anlaşmalar imzalanmıştı. Eğitim alanında yapılan anlaşma kapsamında gerçekleştirilen söz konusu eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün koordinesinde Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından öğretim yöntem ve teknikleri içerisinde yer alan oyunlaştırarak öğretim tekniğini benimsemiş, geleneksel çocuk oyunlarına ilgili, 10-15 yıllık deneyimleri bulunan Azerbaycan ve Türkmenistan'ı temsil edecek ortaokul, ilkokul ve okul öncesi kademelerinde farklı branşlarda görevli dokuzar olmak üzere iki ülke için toplam 18 gönüllü öğretmene yönelik olarak 6-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi. Böylelikle "2023-2025 Yıllarına Yönelik Bilim, Eğitim ve Kültür Alanlarında İşbirliği Çerçeve Programı" anlaşmasına dayandırılmış olan bu projenin birinci fazı başlamış oldu.

Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Arasında Ortak Çocuk Oyunları Belirleniyor

Toplumda millî ve manevî değerlere yönelik farkındalık oluşturmak, öğrencilerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunmak, hayal güçlerini geliştirmelerine imkân sağlamak ve duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce  "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" projesi gerek öğretmen kılavuz kitabı gerek özel gereksinimi olan öğrenciler için işaret dili ile anlatımı gerekse uluslararası daha fazla öğrencilerin erişebilmesi için Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Azeri, Türkmen, Özbek, Kazak, Kırgız lehçeleri ile Arapça, Farsça, Macarca ve Rusça dillerine çevrilmesinin yapılması ile kapsamlı bir proje olarak hayata geçirilmişti. Ağustos 2023'te çalışmalarına başlanıp 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan proje, aynı zamanda "Eğitim Öğretimde Oyun Uygulamaları Eğitimi" projesinin de temelini oluşturdu. Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları arasında kültürel etkileşimleri artırmak, ortak çocuk oyunları aracılığıyla aynı medeniyet ve kültür dairesine mensup olunduğunu fark ettirmek ve en önemlisi bu oyunları eğitim öğretim sürecinde araç olarak kullanmak ve dijitalleşen dünyada geleneksel oyunları etkin hale getirmek amacıyla bahsi geçen yüz oyundan Türkî Cumhuriyetlerdekiler ile benzerliği bulunanlar seçildi. Halat çekme, dokuztaş, tombik, kaleli yakan top, topaç çevirme, çuval yarışı ve mangala oyunları ile bilinç koridoru, sıcak sandalye, donuk imgeler gibi drama tekniklerinin eğitim öğretimde uygulamaları tasarlandı. Söz konusu eğitimin tüm Türk Devletlerinde geleneksel oyunların birleştirici gücüyle hem kültürel aktarıma hem de devletlerarası bağların güçlenmesine destek olacağı bekleniyor.

Bakan Yardımcılarımız Sayın Ömer Faruk Yelkenci ve Celile Eren Ökten eğitime katılan Azerbaycan ve Türkmenistanlı öğretmenlerle bir araya gelerek çeşitli değerlendirmelerde bulundular. Eğitici eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmenler için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığında (TİKA) düzenlenen kapanış programı ile sertifikalarını TİKA Başkanı Sayın Serkan Kayalar'ın elinden aldılar. Azerbaycan ve Türkmenistanlı öğretmenler, Türkiye'de konuya ilişkin elde ettikleri kazanımları ve edindikleri tecrübeleri ülkelerinde gurur duyarak paylaşacaklarını ifade ederek ülkelerine döndüler.

16-05-202416-05-202416-05-202416-05-202416-05-2024

Atatürk Blv. No 98 Milli Eğitim Bakanlığı Kat 2 Blok A/B ve Kat 5 Blok A Kızılay Çankaya/ANKARA - 0(312) 413 13 27 / 413 55 02 / 413 18 58 / 413 16 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.