Yatay Destek Programı III kapsamında Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinin ortak finansmanıyla Temel Eğitim Genel Müdürlüğü uhdesinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle uygulamaya konulan Dijital Vatandaşlık Eğitimi Projesi açılış töreni Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Faruk YELKENCİ'nin teşrifleriyle Ankara'da gerçekleştirildi.
Çocukların çevrim içi ortamlara güvenli ve sorumlu bir şekilde katılımlarını sağlamak, çocukları yanlış bilgi, asılsız haber ve nefret söylemine karşı bilinçlendirmek ve çocukların sağlıklı teknoloji kullanımını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Proje Aydın, Burdur, Çanakkale, Kars, Mardin, Sinop ve Yozgat illerinde uygulanacak.
Proje açılış etkinliğine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Konseyi, büyükelçilik temsilcileri ile kamu kurumları, sivil toplum temsilcileri ve pilot okullardan yönetici ve öğretmenler katılım sağladı.
Bu kapsamda, Türkiye'de Dijital Vatandaşlık Eğitimi Projesinin tüm paydaşlar için hayırlı olması temennisiyle sözlerine başlayan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Faruk YELKENCİ; "Millî Eğitim Bakanlığı olarak çocukları dijital dünyada desteklemek, onların sorumlu ve ahlâklı dijital vatandaşlar olarak yetişmesini sağlamak önem arz etmektedir. Bakanlık olarak pilot uygulamasını başlattığımız bu proje, Avrupa'daki eğitim paydaşlarımıza örnek olacaktır. Bu bağlamda gerçek dünyada ahlaklı olan, sorumlu olan, dikkatli olan birey dijital dünyada da ahlaklı, sorumlu ve dikkatlidir. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında mekanik, ikinci yarısında elektronik hâkimdi; şimdi ise dijital hâkim olmaya başladı. Yarın da başka bir şey gelecektir. Burada esas olan vatandaştır." diyerek görüşlerini belirtti.
Açılış konuşmaları kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İş Birliği Başkanı Odoardo COMO, "Dijital Eğitim Projesinin AB ve Türkiye'nin yüksek nitelikli ve kapsayıcı eğitim gündemini etkin bir şekilde destekleme potansiyeline sahip olduğunu temel haklar demokratik değerler ve karar alma süreçlerine katılımın AB ve Avrupa Konseyi tarafından desteklenmesine katkıda bulunacaktır." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile demokratik vatandaşlık eğitimi alanında on yılı aşkın süredir devam eden iş birliğinin altını çizerek açılış konuşmasına başlayan Avrupa Konseyi Program Koordinasyon Direktörü Claus NEUKIRCH, dijital vatandaşlık eğitiminin önemini şu ifadelerle vurguladı: "Bireylerin tam potansiyelini açığa çıkarmak ve demokratik bir kültürü teşvik etmek için, herkesin dijital teknolojileri ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini sağlam bir şekilde anlaması gerekmektedir. Dijital vatandaşlık eğitimi, öğretim programının her alanına entegre edilebilen, çevrimiçi olma, çevrimiçi iyi olma ve çevrim içi haklarla ilgili yetkinlikleri kapsayan bütünsel bir çerçeve sunar."
Yedi pilot ilde 14 ortaokulda uygulanacak olan proje kapsamında 50 öğretmen ve okul yöneticisine dijital vatandaşlık sürecine ilişkin eğitimler verilmeye başlandı.
1 Temmuz 2025'te tamamlanacak projede çevrim içi platformlarla uyumlu içerikler ile öğretmen eğitimleri yapılmasının yanı sıra velilere yönelik 'ebeveyn günleri' düzenlenecektir.